Grafik ve Fotoğraf Alanı Hakkında

08.01.2018 26157

Grafik ve Fotoğraf Alanı

 

ALANIN TANIMI: Fotoğraf ve grafik alanı altında yer alan dalların  yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI:Fotoğraf ve grafik alanı altında yer alan dallarda,  sektörün ihtiyaçları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli  olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek  amaçlandırmaktadır. Grafik tasarım bölümü; yaratıcı olan bilgiyi estetikle  birleştire bilen. Konusunda yaratıcı atılımlar yapabilecek düzeyde tasarımcı  yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin resim ve/veya yazı elemanlarını kullanarak  bir fikri en doğru biçimde görselleştirmeleri ve yaratıcı yönlerini  geliştirerek, yeni buluşlara yönelmeleri sağlanır. Okulumuzda fiziki şartlar düşünülerek  sadece grafik bölümü verilmektedir.

DAL PROGRAMLARI

1. Grafik        2. Fotoğraf çekim        3. Fotoğraf baskı  
Grafik Tasarım bölüm dersleri;
I.Sınıf Dersleri: Lisede eğitimin 4 yıllık olması sebebiyle  ortaöğretim kurumları 1. Sınıf dersleri ortak olup meslek dersleri 2. Sınıf  itibarı ile başlamaktadır. 1. Sınıf resim dersi olup genel bilgi denetlemesi ve  temel disiplinler tanıtılmaktadır.
II. III. IV. sınıf dersleri: Temel sanat eğitimi, desen,  yazı-tipografi, grafik tasarım, bilgisayarda grafik tasarım, illüstrasyon,  animasyon, özgün baskı resim, matbaa teknikleri, reklam analiz, grafik bitirme  projesi, grafik sanat tarihi, fotoğraf.
Grafik Tasarım: Grafik tasarım, bir mesajı görsel dili  kullanarak, imgesel bir anlatımla ifade edebilme şeklidir.
Grafik Tasarımcısı: Bir mesajı görsel yolla belirli bir  hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük  boy sokak afişi, basın ilanı, ambalaj, kitap,  dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel  elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan kişidir.
Grafik tasarımının ana sanat dalının alt bölümleri: Grafik tasarım ana sanat dalının altında kişisel yetenek ve  becerilere göre değişe bilen alt sanat dalları bulunur. Bunlar fotoğraf,  animasyon, illüstrasyon, özgün baskı resmi, yayın grafiği, reklam grafiği,  sanat grafiği, görsel iletişim, ambalaj tasarım vb. gibi.
Grafik tasarım bölümü eğitimi Grafik tasarım bölümündeki eğitimde; grafik sanatına ilişkin  temel ilkeleri, temel bilgileri alana ilişkin birikimi özümsemiş, çağdaş bir  grafik dille grafik tasarımlar yapabilecek yetkinlikle eleman yetiştirmeyi ve  aynı zamanda çağdaş sanat konularında da bilgilenmeleri amaçlanır. Bu bölümde  verilen eğitim, grafiğe ilişkin görsel iletişimin logo, afiş, bilboard, ambalaj  basın ilanı, kitap ve dergi tasarımı, tipografi, bilgisayar, animasyon,  illüstrasyon gibi verilirken; serigrafi, çinko, ahşap, linol gibi baskı  tekniklerini de öğrenmeleri, teknik bilgilerini özgün anlatım biçimleriyle  birleştirerek , sanatsal işler üretmeleri amaçlanır. Liselerde eğitimin 4 sene  olması nedeniyle 9. Sınıf dersleri ortak olup meslek dersleri lise 2. İtibari  ile başlamaktadır. Bu bölüme alınacak öğrenci 9. Sınıfı bitirdiğinde özel bir  sınava tabii tutulur. 
Ortaöğretim diploma notu, 1. Sınıf eğilimleri, tanıtım  yönlendirme dersi raporları ve bu özel yetenek sınavlarından alınan sonuçlar  göz önüne alınarak öğrencinin kaydı bölüme yaptırılabilir. Bir Grafikerde olması gerekenler; 
• Yaratıcılık • Özgün • Görsel yeteneğe sahip • Analitik düşünebilen • Günceli takip eden • Dili iyi kullanabilme • Araştırmacı • Bakmak ile görmek arasındaki farkı bilen • Kullandığı teknolojiye hâkim • Konusunda çıkan yayınları takip edebilen • Estetik bir görüşü olabilen • İnsan psikolojisinden anlayan • Teknoloji ve sanatsal gelişmeleri takip edebilen • Eğitimin hayat boyu olduğunun bilincinde olan
İSTİHDAM ALANLARI Fotoğrafçılık ve grafik alanından mezun olan öğrenciler,  seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1.Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında 2.Grafik tasarım stüdyolarında 3.Reklâm ajanslarında 4.Televizyon, gazete vb. Basın kuruluşlarında 5.Fotoğraf stüdyolarında 6.Fotoğraf laboratuarlarında 7.Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve  kuruluşlarda vb. yerlerde çalışabilirler.
12. sınıf  öğrencileri haftanın 3 günü özel sektörde işletmelerde beceri eğitimi yapmakta  ve iş ortamını daha iyi tanımaktadır. Ayrıca brüt asgari ücretin %30’u kadar  ücret almaktadırlar. 
Eğitim Süresi Alan programının toplam eğitim süresi, 9. Sınıftan sonra 3  öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Programın sonunda  seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci:
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri  kazanabilecektir. 2. Fotoğraf ve grafik alanının temel yeterliliklerine sahip  olabilecektir. 3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
Dalın gerektirdiği  özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir. Grafik bölümünden  mezun olan öğrenciler aldıkları eğitim ve kişisel eğitimleri doğrultusunda  öncelikler reklâm ajanslarının creativ bölümlerinde grafik tasarımcı olarak iş imkânları  bulabilirler.
Bununla birlikte;  tasarım stüdyoları, matbaalar, televizyon ve radyo gibi yayın kuruluşları, gazete  ve dergi grupları tanıtım ve organizasyon şirketleri, kendi bünyesinde tanıtım  ve reklâmasyon yapan kurumsal firmalarda, internet ve web desing stüdyoları,  fotoğraf ve animasyon stüdyoları, dijital baskı stüdyoları, bilimsel ve  teknolojik illüstrasyon stüdyoları, endüstriyel tasarım, kutu ve ambalaj  sektörü vb. gibi firmalarda iş imkanlarını bulabilirler. Saydığımız sektörlerde  birinden ya da daha çoğundan iş bulabilirler; grafikerler, grafik tasarımcı,  fotoğrafçı, bilgisayar operatörü, illüstratör, animatör, creativ directori, art  director vb. sıfatıyla çalışabilirler.