Meslek Seçimi

08.01.2018 3105

Meslek seçerken dikkat edilmesi gerekenler

1-Kendi kişiliğinizi tanımak.
2- Yeteneklerinizin neler olduğunu tespit etmek.
3- İlgi duyduğunuz alanları belirlemek
4- Meslekler hakkında bilgi edinmek.

5- Size uygun olanı seçmek

1- Kendi kişiliğinizi tanımak: Temel kişilik özellikleri vardır. Bunlar sabırlı olmak, heyecanlılık, soğukkanlılık, titiz olmak, çabuk reaksiyon göstermek, seyahati sevmek, düzgün konuşma, idarecilikten hoşlanma, hayal gücü v.s.
Her mesleğin kendine özgü olması gereken bazı özellikler gerekir. Bu özelikler olmada o meslekte başarı elde etmek zordur. Örneğin doktor olmak isteyen bir kişinin her şeyden önce  kandan ve ölümden korkmaması, çirkin manzaralar karşısında tiksinti duymaması gerekir. Avukat olmak isteyenin ikna yeteneğinin güçlü olması, Öğretmen olmak isyeten bir kişinin de şefkatli ve sabırlı olması gibi. Bu bağlamda kişiliğin meslek seçiminde önemi büyüktür.

Kendi kişiliğinizi ve yeteneğinizi kendiniz bilebileceğiniz gibi sizi en yakından tanıyan kişiler de danışabilir ve istişare edebilirsiniz.

2-Yeteneklerinizin neler olduğunu tespit etmek: Yetenek meslekteki başarıyı etkileyen faktörlerden biridir ve temel gerekliliktir. Kişinin hangi alanda ve meslekte başarılı olabileceğini gösterir. Seçtiği mesleğin gerektirdiği azami yetenek düzeyine sahip olmayan kişilerin o meslekte başarılı olması zordur. Bunun yanında sahip olduğu yeteneklerin, kapasitenin altında bir yetenek düzeyi gerektiren mesleğe yönelen kişilerin o meslekten zevk duyması ve doyum alması da mümkün değildir.

3- İlgi alanınız: İlgi alanları denildiği zaman kişinin hoşlandığı ve o işi yaparken mutlu olduğu ve zevk duyduğu işlerdir. Bu ilgi alanları mesleki alanlarda başarının en önemli nedenlerindendir. Bu ilgi alanları tespit etmek için şu soruları kendinize sormalısınız.  Nelerden hoşlanıyorum? , ne tür işlerden fazla gayret sarf etmeden başarılıyım? , Çevrenize göre sizi başarılı kılan ve farklı kılan ve insanlar tarafından aranmanıza sağlayan işler nelerdir?

Ders içi ve ders dışında hangi konularla uğraşmayı seviyorsunuz?
Yeteneğiniz olmasına rağmen hoşlanmadığınız meslekler bulunabileceğini de hesaba katınız.

İlgi alanı nasıl tespit edilir?
İlgi alanınızın ölçülmesinde aşağıdaki kriterleri kullanabilirsiniz.
1. İlgi alanlarını ölçen bazı psikolojik testler kullanılabilir.
2. Orta öğretim yıllarında sizi en çok meşgul eden, uğraşmaktan hoşlandığınız alanların ne olduğunu inceleyebilirsiniz.
3. Çalışırken hoşlandığınız, tatmin hissine kapıldığınız, sizi mutlu eden mesleklerin neler olduğunu tespit ederek ilgi alanınız konusunda fikir edinebilirsiniz.

4- Meslekler hakkında bilgi edinmek.

Meslekler hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
• Okuldaki rehber öğretmenlerine danışmak
• Meslek tanıtım seminerlerine ve üniversite gezilerine katılmak
• Değişik mesleklerdeki kişilerle görüşebilir, mesleklerin uygulanma biçimlerini gözlemek
• Kitle iletişim araçlarında yayımlanan, meslekleri ve üniversiteleri tanıtıcı programları takip edebilirsiniz.
• Gazetelerin-dergilerin eğitim köşelerini, meslekleri tanıtıcı yayınları okuyabilirsiniz.
• Seçmeyi düşündüğünüz bölümlerin ders programlarını inceleyebilir, öğrenci ve öğretim üyeleri ile görüşmeler yapabilirsiniz

5- Size uygun olanı seçin
Seçmeyi düşündüğümüz mesleklerin bize uygun olup olmadığına karar verebilmemiz için meslekler hakkında şu soruları yanıtlamanız gerekmektedir:

• Mesleği yürütürken içinde bulunacağımız çalışma ortamı nasıl?
• Eğitim süresi ve bu eğitimin maliyeti ne kadar?
• İş bulma olanakları, ülkemizde ve dünyada mesleğin geleceği ne durumdadır?
• Mesleğin gerektirdiği fiziksel ve psikolojik özellikler nelerdir?
• Meslekte ilerleme ve kariyer olanakları nelerdir?

Kaynak: http://www.ilimrehberi.net/bilgi-bankas/147-m-n-harfi/1898-meslek-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler.html